Empowerment in Rheurdt: geen tijd om je te vervelen

De Ler(n)ende Euregio organiseert sinds 2017 Empowermentuitwisselingen in de Euregio met als doelstelling alle jongeren in onze grensstreek te helpen een passende plek in de samenleving te vinden. Hierdoor kunnen de Duitse en Nederlandse schoolsystemen van elkaars werkwijze en ervaringen leren. Gisteren startte de Empowermentdriedaagse in Rheurdt (Duitsland) voor ROC Aventus en Berufskolleg Viersen.

De eerste groep van twaalf studenten is zojuist aangekomen in de jeugdherberg. “Kan ik al in mijn kamer? Ik wil erin, ik moet gewoon weten waar ik slaap”, roept een Nederlandse leerling met de koffer in de hand. Ze heeft er zin in, laat ze weten. De Duitse en Nederlandse groep hebben elkaar al twee keer eerder ontmoet tijdens een daguitwisseling in elkaars land. “Voor ons is het de eerste keer dat we meedoen aan dit Empowermentprogramma van Lerende Euregio”, vertelt Sandra Göbbels, docent van Berufskolleg Viersen. Ze selecteerde zorgvuldig zes studenten die mee mochten. De eerste keer zagen de leerlingen elkaar in Apeldoorn. Ze bezochten Zutphen, speelden bingo en hebben gebowld. “Ze mochten toen zelf hun buddy uit het buurland uitkiezen”. De tweede keer vond nog geen week geleden in Viersen plaats. Daar gingen ze klimmen, bezochten ze een houtwerkplaats en deden ze een spel met hun buddy. “Toen ging het contact al makkelijker”, vertelt Richard Rabelink, docent van Aventus Apeldoorn. Sandra Göbbels heeft ook gemerkt dat leerlingen snel over de taaldrempel heen stappen. “Een leerling van mij wil nooit zijn best doen voor Engels op school, maar nu hoor ik hem Engels met zijn buddy praten. Voor de meesten is het de eerste keer dat ze Nederlanders ontmoeten en buiten hun huis slapen.” Niet alleen de leerlingen, maar ook de docenten vinden het overnachten spannend. Twee nachten verblijven ze in de jeugdherberg. “Het is toch afwachten hoe de leerlingen daarop reageren”, zeggen de twee Nederlandse docenten tegen elkaar.

Choreografie

Projectleider Willem van Hees: “Over het programma is goed nagedacht. Het is al jaren succesvol omdat het goed wordt voorbereid en begeleid. De ééndaagse uitwisselingen zijn een belangrijke voorbereiding op de driedaagse in Rheurdt. De drie dagen hier zijn goed gevuld. Er is geen tijd om je te vervelen. Ze spelen teambuildingsspellen onder leiding van de begeleiders van de jeugdherberg St. Michaelturm, leren een choreografie en maken hiervan een videoclip met de dansleraar Simon Turnwald. Daarnaast is een belangrijk onderdeel de beroepenoriëntatie. Ze maken in workshops kennis met allerlei beroepsvaardigheden van een lap stof stikken achter de naaimachine en cadeaus inpakken tot de reparatie van een fietslamp. Op een groep van 12 leerlingen zijn er vier docenten mee. Alles is goed voorbereid, veilig en goed ingebed.”

Intussen is een teambuildingsspel buiten op het veld begonnen. De buddy’s blinddoeken elkaar afwisselend en leiden elkaar over obstakels heen. Er wordt veel gelachen. Een Duitse leerling geeft zijn jas aan een Nederlandse leerling die rilt in een t-shirt. “Hij heeft hem zomaar aan mij gegeven”, klinkt het verguld. “In het begin denken ze dat elkaars taal niet beheersen een probleem is, maar al tijdens de daguitwisselingen merken ze dat dit meevalt. Met gebaren kom je heel ver”, zegt Sandra Göbbels.

Bedrijvendag

De komende twee weken vinden van 3 tot 14 februari in totaal vier driedaagse Empowermentuitwisselingen plaats in jeugdherberg St. Michaelturm in Rheurdt met zeven scholen. In de afgelopen vijf jaar organiseerde Lerende Euregio negen Empowermenttandems waaraan in totaal 180 studenten meededen van Nederlandse Entreeopleidingen en Duitse gelijksoortige opleidingen (o.a. Internationale Förder Klasse en Berufsvorbereitung). Dit jaar doen drie Nederlandse mbo’s mee: ROC Aventus uit Apeldoorn, ROC Rijn IJssel uit Arnhem en Koning Willem I uit den Bosch, samen met vier Duitse Berufskollegs: Berufskolleg Viersen, Berufskolleg Ostvest uit Datteln, Berufskolleg Rheydt-Mülfort für Technik en Mercator Berufskolleg Moers.

Voor het eerst organiseert Ler(n)ende Euregio in het Empowermentprogramma ook een Empowermentbedrijvendag op 3 maart in Kalkar. De leerlingen zullen speeddaten met bedrijven om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te versterken.