Beroepsleerlingen bezoeken grootste binnenscheepvaartbeurs

Negentig beroepsleerlingen van technische opleidingen van Duitse en Nederlandse mbo’s in de Euregio bezochten op 24 en 25 september de grootste binnenscheepvaartbeurs van Europa in Kalkar. Ze maakten voor het eerst kennis met de binnenscheepvaartbranche, waar een groot tekort is aan technisch personeel.

Kansen voor de toekomst

Lambert Teerling, consultant van Ler(n)ende Euregio: “Een belangrijk streven van Ler(n)ende Euregio is aandacht besteden aan beroepen waarin een tekort is aan arbeidskrachten, zoals de mechatronica, logistiek en horeca. Daarvoor organiseren wij platformbijeenkomsten, uitwisselingen en beroepenwedstrijden. Op de binnenscheepvaartbeurs Shipping Technics Logistics in Kalkar organiseerden wij midden op de beursvloer een uitdagende Euregionale Mechatronicawedstrijd voor Duitse en Nederlandse beroepsleerlingen uit de techniek. Het projectteam kreeg daarnaast het idee om ook scholen uit ons netwerk in de Euregio uit te nodigen de beurs te bezoeken. We zien het als een kans om jongeren meer in contact met de Euregionale arbeidsmarkt te brengen en zich zo te oriënteren op kansen voor de toekomst. We denken dat hier iets moois uit kan komen.” Berufskolleg Rheydt-Muhlfort, ROC Rijn IJssel, Aventus Apeldoorn en ROC De Leijgraaf brachten een negentigtal leerlingen mee.

 

Mentaliteit

Beursmanager Leon Westerhof zag het idee meteen zitten: “We zouden volgend jaar nog meer beroepsleerlingen willen ontvangen. Er is een groot tekort aan technisch personeel in de binnenscheepvaartbranche. Andersom is het voor deze jongeren interessant om te zien wat er allemaal mogelijk is. Ze kunnen in gesprek gaan met elkaar. Dat heeft een enorme meerwaarde.” De manager raakt even later in gesprek met een Nederlandse beroepsleerling die vertelt in de interieurbouw te willen werken, maar ze vindt het lastig haar weg te vinden op de beurs. “Heb je al met Wessels gesproken?”, vraagt hij haar en hij neemt haar meteen mee om kennis te maken met dit Duitse bedrijf voor interieurbouw in schepen.

De stand van Draaijer Turbo Service is populair bij de leerlingen, want er staat een autoracesimulator. Gerard Keijzers: “Ik vind het een goed idee dat er nu ook scholen komen. Vooral de laatstejaars vind ik interessant, omdat zij volgend jaar gaan werken.” De scholen zou hij willen meegeven op school ook aandacht te besteden aan de mentaliteit die nodig is om te werken in de techniek. “Wij zoeken mensen die geen 9 tot 5 mentaliteit hebben. Bij ons moet je ook weleens in het weekend en in de avonden werken. Die flexibliteit mis ik vaak bij stagiaires. Meedoen aan de Euregionale Mechatronicawedstrijd is denk ik een goede manier om flexibeler te worden.”

 

In gesprek

Een groepje leerlingen van de Entreeopleiding van Rijn IJssel staat zich te vergapen voor een enorme fotowand waarop een binnenvaarthaven is afgebeeld. De docent wijst aan hoe het laden en lossen in zijn werk gaat. Een groep van ROC De Leijgraaf vult aan de andere kant van Hal A gezamenlijk de opdrachten in die ze moeten maken. ‘Beschrijf de beurs in 100 woorden’, lees ik. Daarvoor moeten ze op onderzoek uit. Alle leerlingen komen voor het eerst in aanraking met de binnenscheepvaart. “In gesprek gaan met een Duits bedrijf vind ik wel moeilijk, want ik spreek geen Duits”, hoor ik. Voor de beroepsleerlingen van de Mechatronicawedstrijd is dit naast de 7 technische challenges ook een belangrijke opdracht. Voor hen is het iets makkelijker omdat ze als Duits-Nederlands ‘Buddies’ samenwerken en samen in gesprek moeten gaan met een bedrijf dat interessant voor ze kan zijn. Ze kunnen elkaar helpen met vertalen. De groep van ROC De Leijgraaf kom ik twee uur later weer tegen: “Ik merk nu wel dat ik een beter beeld heb gekregen van deze branche. Het kan voor mij ook interessant zijn. Ik had wel meer in gesprek met bedrijven willen gaan.”

 

Lambert Teerling: “We gaan zeker vaker scholen uitnodigen op de vakbeurzen waar we onze wedstrijden houden. We gaan nu met de platforms overleggen hoe we de leerlingen beter kunnen helpen in de voorbereiding, bijvoorbeeld door een CV mee te nemen om zo makkelijker in gesprek te kunnen gaan met bedrijven.”

 

Auteur: Anoushka van Bemmel