Column uit een gemaskerde samenleving

Han Verschuur was jarenlang werkzaam als Internationaliseer-der en docent Duits bij ROC Rijn IJssel in Arnhem. Daarnaast maakt hij al sinds 2012 deel uit van de werkgroep Duits in de Beroepscontext, die zich inzet voor excellente examens Duits. Han woont al 20 jaar in Elten (Duitsland).

Het is tekenend voor de wat nonchalante Nederlandse benadering, dat jullie het over een “mondkapje” hebben. Wij pakken dat hier gründlicher aan. Het gaat tenslotte om Mund- und Nasenschutz.
 Toegegeven, zelfs voor potentiele opvolgers van Angela Merkel was het even wennen, maar met wat persoonlijke coaching is het allemaal goed gekomen. Het meeste last hebben we hier van hardnekkige Nederlandse mondkapweigeraars. In principe mag je hier zonder mondkapje tanken. De tapzuilen staan ver genoeg uit elkaar, maar als je vervolgens naar binnen moet om te betalen, dan beginnen de problemen. Als de maskerloze Nederlanders aan de drempel vermanend worden toegesproken, is de reactie steevast: Nou als je je geld niet wilt hebben, dan maar niet. De plaatselijke pompstationhouder liet zich echter niet door de Nederlandse neiging tot anarchie uit het veld slaan. De pomp blijft op slot totdat de taplustige Nederlandse automobilist zijn gemaskerde tronie om de hoek van de deuropening heeft gestoken. Zo straffen wij hier dissident gedrag af. Ik denk, dat het komende winter ook een probaat middel is, als de Nederlandse lowbudgetbenzinetankers op hun zomerbandjes aan komen glibberen. Afsluiten die pomp! Ordnung muss sein!
We hebben hier in het dorp met 5000 zielen 3(!) grote supermarkten. Dat hebben wij aan de toevloeiing uit Nederland te danken. Die toevloeiing is in coronatijden geen zegen. Tachtig procent van het winkelend publiek spreekt een Oost-Europese taal. Nederlandse overheden roemen doorgaans ons exportvolume naar Duitsland. De laatste tijd zijn wij erg succesvol met de export (of is het deportatie) van Oost-Europese loonslaven in de Nederlandse vleesindustrie. Sinds 2017 is de aftrek op het minimumloon voor huisvesting in Nederland aan allerlei voorwaarden gebonden, Terecht! Dubieuze bemiddelaars proberen die regelgeving nu te ontlopen door hun prooi in ondermaatse Duitse onderkomens te interneren met rugwind van de Duitse bureaucratie. Zo hoef je je hier pas na 3 maanden te laten registreren. Door hun slachtoffers regelmatig van het ene object naar het andere te verkassen, blijven ze buiten beeld van het gezag.
Wij hebben hier een jurist als erster Beigeordneter – zeg maar gemeentesecretaris – wiens specialisme het is om met het wetboek in de hand krachtdadig bestuur te vermijden. Hij put voor passende Rechtsbelehrung uit het Ordnungsrecht, Emissionsschutzgesetz, Abfallgesetz, Melderecht, Ausländerrecht en het Wohnungsaufsichtsrecht. Kan hij met al die rechtsgeleerdheid geen passende belemmering voor effectief bestuur vinden, dan trekt hij aan de noodrem met het grondwettelijk verankerde huisrecht met als consequentie, dat de mogelijk besmette Oost-Europeanen onze supermarkten overspoelen. Tragisch, dat deze arbeidsmigranten nu niet alleen uitgebuit, maar ook nog als paria´s worden gemeden.
We hebben overigens nog 2 andere succesvolle exportproducten Matjes en covid-19-patienten. 58 Nederlandse patiënten vonden asiel in een Duits intensive-care-bed. Goed voor 4000 vette exemplaren Hollandse Nieuwe voor het personeel van de coördinerende universiteitskliniek in Münster met de complimenten van de Nederlandse regering. Ik verdenk onze koning ervan dat hij het premier Rutte heeft ingefluisterd bij het wekelijkse overleg, want als iemand een zintuig heeft voor het belang van onze export, dan is het onze koning wel. Nu maar hopen dat het medische personeel in Münster deze stevige traktatie zonder collaterale schade naar binnen heeft kunnen laten glijden. Maar goed dat ze de rest van de dag mondkapjes voor hadden. Zelfs het 1,5 m-ritueel werd even vergeten bij het toehappen en wij zijn mooi van de Hollandse Nieuwe af, die dit jaar niet zoals gebruikelijk feestelijk in Scheveningen aan het volk kon worden uitgereikt. Wel een beetje jammer, dat het kledingverhuurbedrijf even geen Schevenings kostuum in het rek had hangen. Maakt verder niet uit. Het gaat tenslotte om de vertrouwde Frau-Antje-uitstraling.
Sinds gisteren hebben we hier nu ook een corona-app. Dat mag in de krant, want het komt niet vaak voor dat ze hier op digitaal gebied iets eerder introduceren dan het digitaal voortvarende volkje in de Lage Landen, terwijl de Nederlandse overheid nog zit te tobben om een equivalent medium te lanceren. Dat is inmiddels overbodig. Je kunt gewoon gebruik maken van de Duitse app. Ruim 7 miljoen Duitsers hebben hun mobiliteit al aan de app prijsgegeven. De instructies worden automatisch in het Nederlands (of Engels) vertaald. 

Han Verschuur