Corona-samenwerking in de Euregio’s

Corona heeft ook nieuwe taken met zich mee gebracht binnen de grensoverschrijdende samenwerking in de vier Euregio’s. Er zijn innovatieve initiatieven ontstaan om de pandemie tegen te gaan. Een aantal voorbeelden op een rij.

Digipee
Als onderdeel van het INTERREG “Digipee” -project van de Euregio Rhein-Waal gebruikt het Medipee-bedrijf uit Moers bijvoorbeeld 3D-printers om gelaatsschermen te produceren die ter beschikking worden gesteld aan ziekenhuizen en medische praktijken. Omringende ziekenhuizen en operaties in de Euregio hebben al vizieren aangevraagd, die het bedrijf doneert.

AutoProtect
Daarnaast onderzoeken Duitse en Nederlandse bedrijven oppervlakken met een zelfbeschermende functie in het INTERREG “AutoProtect” -project van de Euregio Rhein-Maas Nord. Deze oppervlakken hoeven niet meer zo vaak te worden afgeveegd of gedesinfecteerd met een speciale, zelfreinigende coating.

Grensoverschrijdende Task Force Corona
Noordrijn-Westfalen heeft de Grensoverschrijdende Task Force samen opgericht met de regeringen van Nederland en België om de huidige ontwikkelingen en maatregelen nauw op elkaar af te stemmen. Zij overleggen meerdere keren per week via een telefonische conferentie. Ook Nedersaksen doet hieraan mee. Het feit dat gevestigde structuren en netwerken die over de grenzen heen werken nu worden aangevuld en ten volle benut, wordt zeer toegejuicht door de Euregio’s, die ook met hun expertise input leveren aan de task force.

In het noorden
In het noorden, op het gebied van EUREGIO, er is een intensieve uitwisseling tussen klinieken en gezondheidsorganisaties aan beide kanten van de grens. Veel netwerken die in het verleden opgericht zijn op dit gebied door het INTERREG-project “PREpare” blijken nu zeer vruchtbaar te zijn, bijvoorbeeld bij medisch-technische uitwisseling of bij het aanbieden van intensive care-bedden. “De beste praktijken in deze grensoverschrijdende samenwerking zijn in een rapport doorgestuurd naar de Europese Unie “, zegt Christoph Almering, algemeen directeur van EUREGIO.

In het zuiden
Ook aan de zuidgrens van Noordrijn-Westfalen, in de Euregio Maas-Rijn (EMR), werken de partnerregio’s binnen bestaande structuren zoals EMRIC (Association for Incident and Crisis Management) of EPICC (Euregio Police Information & Cooperation Center) hand in hand. Dankzij zijn netwerk kon de EMR met een pragmatische oplossing bijdragen aan het ontwerp van grenscontroles. Er zouden bijvoorbeeld certificeringssystemen en vrijstellingen kunnen worden gecreëerd.

Grens Infopunten
De beperkingen in de Corona-crisis roepen veel vragen op bij de inwoners van het grensgebied en vooral bij grensoverschrijdende pendelaars. De grensinformatiepunten van de Euregios hebben relevante informatie verzameld over Corona en de maatregelen die in Noordrijn-Westfalen en de buurlanden zijn genomen.

Bron: https://www.land.nrw/de/pressemitteilung/europaminister-holthoff-pfoertner-ruft-gemeinsam-mit-den-vier-euregios-zum-verzicht