Bezoek Bezirksregierung Düsseldorf aan Nijmegen

In de week van 9 en 17 mei 2022 brachten diverse delegaties, bestaande uit medewerkers van de Geschäftsstelle für europäische Beziehungen en internationaliseerders van verschillende Berufskollegs in Nordrhein-Westfalen, een bezoek aan Nijmegen. Een rijk programma dat in samenwerking met en op initiatief van Lerende Euregio werd georganiseerd om uitwisselingen tussen mbo’s en Berufskollegs in de Euregio te stimuleren.

Op maandag 9, dinsdag 10 en woensdag 11 mei

bracht een grote delegatie, bestaande uit medewerkers van de Geschäftsstelle für europäische Beziehungen en internationaliseerders van verschillende Berufskollegs in Nordrhein-Westfalen, een bezoek aan Nijmegen. Het gezelschap verbleef deze drie dagen in het prachtig gelegen hotel de Holthurnsche Hof in Berg en Dal.

In samenwerking met en op initiatief van de Lerende Euregio sloot op de eerste dag ook een vijftiental Nederlandse internationaliseerders aan voor een tweetal workshops (‘Uitwisselingsmogelijkheden via de Lerende Euregio’ en ‘Cultuurverschillen Nederland-Duitsland’) en – na het diner – een avond speeddaten. In een ontspannen ambiance ontstonden interessante contacten en vooral mooie vriendschappen die in de toekomst zeker zullen leiden tot uitwisselingen en bilaterale projecten. Namens ROC Nijmegen waren Ed Clevers en Steve Huisman van de partij, die zich mochten verheugen in veel belangstelling van Duitse zijde.

Dag 2 begon met een taalcursus ‘Falsche Freunde’ wat de nodige lachsalvo’s opleverde vanwege de komische taalverwarring die kan ontstaan wanneer iemand de woorden uit de buurtaal niet goed begrijpt. Vervolgens splitste het gezelschap in twee verschillende groepen. Een groep bezocht het Technovium en de andere groep de locatie Campusbaan, voor een rondleiding door grote delen van het gebouw. Omdat in Duitsland de verhouding voltijd – deeltijdonderwijs 20-80 is, zijn daar de meeste scholen niet zo goed uitgerust als bij ons. Met name bij de praktijkruimtes keken zij hun ogen uit. Ook waren ze erg onder de indruk van ons studentenzorgsysteem, en dan met name de Presentiepunten. Uiteindelijk sloten ze de dag af met een vergadering en een rondleiding door de stad Nijmegen. Op dag 3 keerden zij na het ontbijt weer huiswaarts.

 

Op maandag 16 en dinsdag 17 mei

bezocht een kleine groep mensen vanuit Nordrhein-Westfalen ROC Nijmegen. Thema was deze keer inclusie en vsv. Vanuit Duitsland wordt Nederland beschouwd als voorloper op deze twee gebieden, vandaar de grote interesse in deze thema’s. Op dag 1 kreeg de groep, na een rondleiding door het gebouw Campusbaan, uitleg over het Nederlandse schoolsysteem, waarna Maria Heijna de structuur van onze studentenzorg uitlegde en een presentatie gaf over het Expertisecentrum. Aansluitend vertelde Iris Mooi alles over Passend Onderwijs en wat er binnen ROC Nijmegen gedaan wordt om onderwijs aan deze specifieke doelgroep mogelijk te maken. De Duitse gasten waren onder de indruk van de veelheid aan ondersteunende maatregelen voor de verschillende doelgroepen. 17 mei begon de dag met een rondleiding door het Technovium, een schoolgebouw dat in Duitsland geen vergelijking kent. Na de rondleiding heeft Babette van Dongen een presentatie gehouden over de Presentiepunten. De manier waarop de presentiemedewerkers werken, en dan vooral de snelheid waarmee telefonisch contact gezocht wordt met studenten en ouders, zorgde voor jaloerse blikken bij onze gasten. Aansluitend hadden wij Margret Witteveen bereid gevonden om alles te vertellen over de werkzaamheden van de Trajectbegeleiders, die eigenlijk als spin in het web van de studentenzorg optreden. Haar verhaal zorgde voor veel vragen, wat overduidelijk een blijk was van de grote interesse binnen deze groep.

Na afloop waren de organisatoren dankbaar voor de enorme hoeveelheid informatie waarmee zij huiswaarts konden keren en deden zij het aanbod om ook een keer gastheer te zijn voor een delegatie van ons expertisecentrum. Al met al 5 zeer geslaagde en leerzame dagen.

 

Paul Marcelis, projectmanager Lerende Euregio