Chemie zwischen Essen und Eindhoven

Summa College in Eindhoven en Berufskolleg West in Essen zijn in december een tandem begonnen, een langdurig Euregionaal uitwisselingsproject met begeleiding van Ler(n)ende Euregio. Op 19 juni vond de tweede uitwisselingsdag plaats van de vijf in totaal. In het Summalab en op de fiets leerden 38 leerlingen van de opleiding Allround Laborant en ‘Chemikanten’ elkaar weer beter kennen. “Ik hoop dat ze zo zien dat het in Europa normaal is over de grens te komen.”

"Samen maken we Europa sterker"

Al een week zijn de leerlingen van het Summa College ‘aufgeregt’ en nu is het zover. De Allroundlaborant-leerlingen staan voor het raam in het klaslokaal en zien de bus met beroepsleerlingen Chemie uit Duitsland aankomen. De stroopwafels en de bastognekoeken staan op tafel en de koffie staat klaar. Leerling Nick vertelt enthousiast: “In december zijn we op hun school in Essen geweest. We hebben zelf buddy’s gemaakt (Nederlands-Duitse duo’s, red.) en we hebben een kennismakingsopdracht gedaan. Ik kan niet zo goed Duits en mijn buddy kan geen Nederlands, dus we hebben vooral Engels gesproken. Dat ging prima. Daarna hebben we een grof plan voor vandaag bedacht en hebben we de kerstmarkt bezocht.” Zijn leraar Rob Theijssen licht toe dat ze de leerlingen zoveel mogelijk zelf verantwoordelijk willen laten zijn voor een geslaagde uitwisseling. We zijn er om te helpen, maar we hebben niet alles tot in de puntjes vastgelegd. “Er moet ook ruimte zijn voor eigen inbreng.”

 

 

 

 

3d-camera

Een Duitse leerlinge is met verbazing door het moderne schoolgebouw gelopen: “Ik dacht eerst dat dit een hotel was. Bij ons is het gebouw heel oud. De Nederlanders zijn vast geschrokken toen ze bij ons waren.” Een Nederlandse leerling reageert: “Dat valt wel mee, hoor.” Als de Duitse leerlingen het lokaal binnenkomen en leraar Rob Theijssen uitlegt wat er op het programma staat, proeven de Duitse leerlingen en leraren eerst van de koeken. Mark Schubert, leraar van BK West Essen is benieuwd of het de groep vandaag gaat lukken met een 3d-camera een film in het lab op te nemen. De bedoeling is dat je straks in een 3d-film  proefjes ziet in het lab.  De volgende uitwisseling is dit dan een mooie opdracht om de leerlingen virtueel te laten ontdekken wat er onveilig is aan de situatie. Maar hij vindt het vooral belangrijk dat de leerlingen elkaar persoonlijk ontmoeten, dat ze zien hoe dichtbij ze bij elkaar wonen en dat de barrière wordt doorbroken. “Dat ze zien dat je ook in Nederland kunt gaan werken bijvoorbeeld”.

 

Engels

“Kunnen de Duitsers fietsen?”, vragen de Nederlandse deelnemers zich af. “Natuurlijk”, zeggen de Duitse leerlingen verbaasd. De ‘watergroep’ vertrekt lachend met emmers en proefflessen aan het stuur naar de rioolzuivering om monsters van gezuiverd en ongezuiverd water te halen. Dit zal worden onderzocht in het lab door de ‘watergroep’. De ‘veiligheidsgroep’ blijft in het lab om de 3d-film op te nemen. De groepen zijn gemixt en de leerlingen spreken vooral Engels met elkaar. Rob Theijssen is daar blij mee. “In veel labs wordt namelijk Engels gesproken. Een stage in het buitenland is daarom heel waardevol, maar bij ons op niveau 3 gaat bijna nooit iemand op stage in het buitenland. Deze tandem zien we als een prachtige kans over de drempel te stappen en jezelf in een andere taal te leren redden. Relatief veel leerlingen bij ons hebben een aandoening, zoals autisme. Dat zij mij ook zien stuntelen in het Duits, helpt ze uit de comfortzone te stappen en ze doen buitenlandervaring op.” Heeft BK West Essen ditzelfde doel met deze tandem? Leraar Sebastiaan Ritter: “Ik hoop dat onze leerlingen hierdoor zien dat het in Europa normaal is over de grens te komen. We moeten samenwerken met andere Europese landen, in je eentje ben je als land te klein. Kijk naar grootmachten als Amerika en China. Europa moet sterker worden.” Persoonlijk vindt hij het ook leuk om weer contact te hebben met Nederlanders, omdat hij twee jaar in Amsterdam heeft gewoond. Hij spreekt dan ook een goed woordje Nederlands. Terwijl de leraren samen een broodje eten in de pauze, komen ze tot de conclusie dat het belangrijkste, verbindende doel in deze tandem de persoonlijke ontmoeting is. “De volgende uitwisseling gaan we dit nog meer stimuleren door de buddy’s samen opdrachten te laten doen.” “Ja”, vult leerling Nick aan, “en niet te lang wachten met de volgende uitwisselingsdag”.

Tekst: Anoushka van Bemmel

Filmpje